Mit nézzünk meg 3 nap alatt Londonban ?

angol_turistak.jpg
Azonosító: 
0

Mit nézzünk meg 3 nap alatt Londonban – tanácsok kezdőknek és haladóknak tőlünk és amit ajánlani tudunk hozzá…

1.nap:
Érkezés
Budapestről ( vagy ki, honnan ) Londonba. Londonban a négy legnépszerűbb repülőtér a Luton, a Gatwick, Stansted és persze a világ egyik legnagyobb reptere a Heathrow, most már 5 terminállal.

Hogyan jussunk be a városba?
Kezdjük először az ára miatt legnépszerűbb Luton reptérrel. Sajnos a repülőtér kb.1,5 órányira van Londontól, de azért ez ne keserítsen el senkit, mert kárpótolhatja az ide érkező és induló diszkont légitársaságok járatainak kedvező menetrendje. Kedvező transzfert tudunk ajánlani hozzá busszal egészen a Victoria pályaudvarig.

Szintén nagyon népszerű Stanstad reptér. Sajnos a repülőtér kb.1,5 órányira van Londontól, de azért ez ne keserítsen el senkit, mert kárpótolhatja az ide érkező és induló diszkont légitársaságok járatainak kedvező menetrendje. Kedvező transzfert tudunk ajánlani hozzá busszal egészen a Liverpool Street vagy akár a Victoria pályaudvarig.

A Gatwick reptérre érkezhetünk akár „fapados”, akár menetrendszerinti járattal is. Innen már sokkal kedvezőbb a városba jutni, a transzfer ideje mindössze 30-35 perc amit vonattal tehetünk meg London központjáig. A transzfer ajánlatainkért kattintson ide.: 

A menetrendszerinti járatok nagy része a Heathrow reptérre érkezik és innen is indul. A reptérről a legkedvezőbb a bejutás a belvárosba. Innen amit ajánlani tudunk és a legolcsóbb megoldás az a metró és ehhez az 1-6 zónás Travelcard. Aki nagyon siet, illetve szereti a kényelmet annak pedig a Heathrow express-t ajánljuk, így az utazás mindössze 15 percig tart , minden kényelmi igényt kielégít és már is a Paddington pályaudvaron találjuk magunkat, London szívében., természetesen erre is vásárolhat nálunk jegyet.

Aki inkább közvetlenül az általa választott hotelbe szeretne transzfert, vagy a hotelből a repülőtérre szeretne menni, annak is van ajánlatunk. Londoni minibuszos transzfert tudunk Önnöknek biztosítani, akik magyar nyelven állnak rendelkezésére.

A szállás elfoglalása után, indulás a városba. Ha sikerült belvárosi szállodát foglalni – ebben is tudunk segíteni – akkor szinte minden nevezetesség akár gyalog is megközelíthető. Londonban 12 metróvonal található és 6 zóna. A belvárosnak az 1-2 zóna mondható és szinte minden nevezetesség ezen belül található. Ehhez tudunk ajánlani 1-2 zónás metró bérletet különböző változatokban. Londonban nagyon jól használható a metró, minden megközelíthető vele és nem utolsó sorban gyors, ami egy rövid városlátogatásnál elengedhetetlen feltétel.

Akkor induljunk!

Utazzunk, vagy sétáljunk be egészen a belvárosig a Westminster, vagy a az Embankment metró megállóig. Kényelmesebbeknek szívesen ajánljuk a városnéző buszokat. Innen kezdjük ismerkedésünket Londonnal. Az első látnivaló a Big Ben és a Parlament. Big Ben a londoni Westminster-palota toronyórájának harangja. A torony neve Óratorony, de ismert Szent István-torony, Big Ben-torony és Big Tom néven is. Ezen nevek némelyike hibás: a valódi Szent István-torony egy másik torony neve a palotában, a Big Ben pedig nem a torony, nem is az óra, hanem a harang neve.
Ehhez a naphoz, akár csak a következőhöz ajánlatos egy London Pass-t is magunkal vinni, amivel jelentős időt és nem utolsó sorban pénzt spórolhatunk meg a belépők árain. 
A Westminster-palota, másik nevén Houses of Parliament londoni épületegyüttes, amely az Egyesült Királyság parlamentjének ad otthont.
Következő látnivalónk a Westminster apátság ahová elég átsétálnunk. A székesegyház hagyományosan az angol királyok koronázási és temetkezési helye, funkciója alapján egy gyülekezet nélküli templom. A templomot már a kezdetektől West Minsternek nevezték arról a városrészről, ahol áll. Itt megtekintehetjük az angol történelem kiemelkedő alakjainak sírjait.
Innen akár gyalog, akár metróbérletünket kihasználva , érdemes a Buckingham palotát felkeresnünk, ahol ha idejében érkezünk egy őrségváltást is végignézhetünk.
A Buckingham-palota a brit uralkodó hivatalos rezidenciája, lakhelye. A palota London belvárosában, Westminster városrészben található. Az épület állami alkalmak, uralkodói rendezvények helyszíne. A királyi család címerével díszített zászló állásáról lehet tudni, hogy hol tartózkodik éppen az uralkodó. Ha a zászló egészen fel van húzva az azt jelenti, hogy a királynő a palotában van.
Ha elnyerte tetszésünket a Gárda akkor mindjárt megtekinthetjük múzeumukat is. Tegyünk egy kellemes sétát a St. James Parkon át, útba ejtve a Downing Street 10.- es számú házát, ami a mindenkori miniszterelnök rezidenciája.
A Guard’s Museum felejthetetlen élmény azoknak akiket a hadtörténelem érdekel.
A múzeum után haladjunk tovább a Trafalgar Square felé.  Trafalgar tér London egyik legnevezetesebb köztere.
A tér közepéből kiemelkedik a csaknem 52 méter[ magas Nelson-emlékoszlop, mely Nelson admirálisnak állít emléket, aki az 1805-ös trafalgári ütközetben legyőzte Napóleon seregeit. A tér az ütközet emlékére kapta a nevét.
A tér mellett levő metrómegállóknál szálljunk fel bérletünkkel és utazzunk el a Waterloo metrómegállóig . A Temze partján sétáljunk el a London Eye –hoz, hogy egy felejthetetlen esti panorámával zárjuk első londoni napunkat. A London Eye, más néven Millenniumi Kerék, 1999-ben készült el, s a nagyközönség számára 2000 márciusában nyitották meg. 2006 májusáig ez volt a világ legmagasabb forgókereke
Hogy elkerüljük a hosszas sorban állást ehhez kínálunk irodánkban megvásárolható belépőt.
Az első napi kirándulásunk itt véget is érhet.
Az éjszaka szerelmeseinek ajánlunk egy buszos város néző programot mely 90 pers alatt megmutatja a város másik arcát is. 

2.nap:

Ha kipihentük az első napon kapott rengeteg új élményt, és elfogyasztottuk reggelinket a szállodában akkor indulhatunk is az újabb élményekben gazdag napra.
Ehhez a naphoz, akár csak az előzőhöz mindenképpen ajánlatos egy London Pass-t is magunkal vinni, amivel jelentős időt és nem utolsó sorban pénzt spórolhatunk meg a belépők árain.
Metrózzunk be a St. Paul’s metrómegállóig és nézzük meg az itt található székesegyházat.
A St Paul's Cathedral Európa ötödik legnagyobb temploma, mely némileg a római Szt. Péter-székesegyházra emlékeztet.
Innen a sétáljunk át London és Anglia egyik legnevezetesebb épületéhez a Tower-hez és a mellette található Tower Bridge is.
Útközben megtekinthetjük a The Monument emlékművet. London számtalan emlékműve közül ez „az” Emlékmű, mely az 1666. szeptember 2-án kitört nagy londoni tűzvésznek állít emléket.
És akkor a Tower. A London Pass-al a zsebünkben elsétálhatunk a jegyért sorban állók mellett és külön bejáraton juthatunk be az erődítménybe.
A londoni Tower több erődített részből álló középkori épületegyüttes a Temze partján, amely az idők során erődítmény, fegyverraktár, királyi palota és főrendű foglyoknak szánt börtön, valamint levéltár és csillagvizsgáló is volt. Jelenleg a Towerben őrzik a brit koronaékszereket, valamint egy gazdag fegyvergyűjteményt.  Évszázadok óta legalább hat (jelenleg nyolc) holló lakozik a Towerban. A legenda szerint ha a hollók elhagyják a Towert, elpusztul a Tower, a monarchia, sőt az egész birodalom.
A várlátogatás után folytassuk utunkat a Temze partján és sétáljunk el a várról elnevezett hídig, a Tower Bridgehez.
A Tower Bridge (vagy Tower híd) közúti híd a Temze felett, London északi és déli felét köti össze. Tornyai és a köztük található felnyitható hídszakasz tette különlegessé, napjainkra London szimbólumává vált. Itt megtekinthetjük híd történetét bemutató kiállítást , illetve a túl oldalon pedig a híd alatt annak működését bemutató kiállítást. A már említettt London Pass kártyával ide sem kell külön belépőjegyet váltanunk.
A Temze másik partján tovább sétálva még két nevezetességet mindenképp érdemes útba ejtenünk.
Az egyik a HMS Belfast hadihajó. Őfelsége cirkálója, a HMS Belfast a II. világháború kevés megmaradt hadihajójának egyike és belülről megtekinthető.
A másik pedig a Globe színház, mely Shakespeare nevével összefűződik. Igaz a színház már nem az eredeti, mivel az 1613.- ban leégett, hanem annak újjá épített változata. Érdemes részt vennünk itt esetleg egy vezetett látogatáson, még ha angol nyelvű is, mert sok érdekes történetet hallhatunk és helyszínt láthatunk.
Az estét pedig zárhatjuk akár egy igazi angol pubban, természetesen sörrel. Ilyen kis kocsmákat lépten, nyomon találunk úgy, hogy válogathatunk kedvünkre. Nagyobb társaságok figyelmébe ajánljuk Dinner Guide kiadványt, melyel sok étterembe jelentős kedvezményeket igényelhetnek!

3 nap:
A mai napunkat kezdjük egy kis vidámsággal és az előző napok kúltúrális dömpingje után végre élvezzük ezt a parkokkal teli várost.
Metrózzunk el a Baker Streetig és keressük fel a híres-neves Madamme Tussaud’s panoptikumot. Na, ide aztán tényleg érdemes előre jegyet váltanunk, mert így elkerülhetünk akár egy másfél órás sorban állást is. Itt szinte biztos, hogy megtaláljuk kedvenc színészünk, színésznőnk viaszfiguráját. Úgy tartják, nem is világsztár az, akiről még nem készült viaszbábu.
A „kötelező” fényképezések után induljunk a Baker Streeten a St. James Park felé. Útközben akinek van kedve felkeresheti a Sherlock Holmes múzemot is. Sir Arthur Conan Doyle világhírű regényhősei, Sherlock Holmes és Doctor Watson - a regények szerint - a Baker Street 221b szám alatt egy viktoriánus bérházban laktak 1881-1904 között. Az 1815-ben épült házban a legendás regényhős emlékére múzeumot nyitottak, ahol mindent úgy rendeztek be, ahogyan azt a regényekből megismerhettük.
Innen két irányba is indulhatunk tovább akár felkereshetjük a már ismert St. James’s Park felé, vagy vegyük az irányt a Hyde Park irányába.
A Hyde Park az egyik legnagyobb park London középső részén, a királyi parkok egyike. Legismertebb része az északkeleti felében lévő Szónokok Sarka.
A parkon átsétálva érünk el a Kensington Palotához, ahová szintén belépést nyerhetünk a London Pass által. A Kensington Palace a királyi család egykori rezidenciája. Az elmúlt évtizedek legismertebb lakója Diana walesi hercegnő volt, aki az észak-nyugati szárny lakosztályait használta 1981 és 1997 között.
És mielőtt hazaindulnánk metrózzunk még el a jól ismert Piccadilly Circus-re. Ha a neve elsőre nem is tűnik ismerősnek , mikor odaérünk, már biztos ismerős lesz a , hiszen jó néhány filmben is feltűnt már fényreklámokról felismerhető tér.
A Piccadilly Circus a város legmozgalmasabb szórakozónegyedének, a sokarcú Soho-nak a bejárata, ahol éttermek, klubok, kocsmák (pub), mozik és színházak sokasága várja a vendégeket.
És lassan indulhatunk is a reptérre, a három nap alatt gyűjtött élményekkel.
Reméljük sikerült némi tanácsot adni azon kedves leendő utasainknak akik először indulnak a világ egyik legnagyobb városába.