Shakespeare Globe

 

globe3.jpg
Utazás formája: 
Belépőjegyek
Azonosító: 
30-4

Shakespeare's Globe 

Mint bármely Shakespeare-műhöz, a Globe keletkezéséhez is tartozik egy prológ. Sam Wanamaker amerikai rendező 1949-ben megdöbbenve állapította meg, hogy az angol színházcsináló emlékét mindössze egyetlen koromfekete bronztábla őrzi a Bankside rozzant sörözőjének falán. "De hisz Shakespeare jóval többet érdemelne!"
Az egykori Globe újraépítésére mégis csak 20 évvel később került sor.
A Shakespeare Baráti Társaság, a pénzgyűjtést célzó alapítványok jöttek-mentek, főleg tönkrementek, mígnem megvirradt 1997. június 12. nagy napja. Erzsébet királynő és Fülöp herceg megnyithatták a Shakespeare szellemében kimondottan e célra szervezett maszkabált.

Hogy is volt Shakespeare korában? A szomszédos Borough Market ezeréves gyümölcs- és zöldségpiacának tarka nyüzsgését, a St. Paul-katedrálist, az emberektől, üzletsoroktól és a lefejezett árulók testcsonkjaitól szennyes-piszkos London Bridge-et vagy a Hódító Vilmos idejében épített, 900 éven át a hatalom jelképeként szolgáló Towert jól ismerte Shakespeare, akárcsak az Erzsébet korabeli, hajóktól, bárkáktól nyüzsgő Temzét és a Pool of London kikötőjének nemzetközi zsibvásárát. Hangos "Westward ho!" kiáltásokkal hívogatták a wherries-nek nevezett átkelőcsónakosok a kereskedőket, amikor pedig a folyó befagyott, a piacot a jégtakaróra telepítették. 1564-ben Erzsébet is részt vett egy ilyen táncokkal és nyílversennyel tarkított vásáron.

Az Erzsébet-kori London - 400 ezer lakosával a világ legnagyobb városa, melynek utcái szekerektől, kocsiktól roskadoztak - a városatyákon keresztül tartotta kézben a színésztársaságokat. A city határain kívül azonban a színházak - akárcsak a bordélyok - az egyház fennhatósága alá tartoztak. A cenzúráról és a gyülekezési jogról a városi hatóságok döntöttek. Ha pestis pusztított, a színészeknek vándorútra kellett menniük, mert a színház bezárt. Egy-egy ilyen színészcsapat legnagyobb kincse a klasszikus és királyi kosztümök, a kéziratgyűjtemény és a fantáziafigurák voltak. Az első Globe Richard Burbage nevezetes társaságából kapta művészeit, és 1599-ben alapították. Ennek a csapatnak volt tagja William Shakespeare. A díszes oszlopokkal épített, megemelt, fedett színpadhoz 1 pennys állóhelyeket nyújtó porond simult, amelyet - 2 pennyért kínált ülőhelyekkel - emeletes zsöllyesorok zártak le ovális arénaszerűen.

A mai Globe színésznevelésének talán legnagyobb érdeme a sokoldalú színházi ember képzése, aki nemcsak klasszikus angolt deklamál, de az akrobatikához legalább úgy ért, mint a hangszerekhez vagy a fegyverekhez.
 

Belépőjegy ára, mely irodánkban megvásárolható:
Felnőtt:6.750.- Ft./fő
Senior: 6.130.- Ft / fő
Gyerek: 4.870.- Ft./fő