EDEN Project

eden-project3.jpg
Város: 
Cornwall
Azonosító: 
100-79

 Az ÉDEN projekt - St Austell Bay, Cornwall, UK

Nicholas Grimshaw építészirodája tervezte az új évezred egyik legkülönlegesebb építményét, amely a "Növények és emberek élő színháza" PR címet kapta, és nem más, mint egy grandiózus fedett növényház, amelyet sok más látványossággal és szolgáltatással egészítettek ki. "Az építmény célja az, hogy bemutassa, hogyan és miképpen függünk a növényektől, hogyan tudjuk "menedzselni" és megőrizni őket kölcsönös túlélésünk érdekében. Az EDEN a 21. század új tudományos intézménye és fóruma, kommunikációs és oktatási központ, a megőrzés - konzerválás erdeményeit és jó példáit bemutató hely, valamint a nemzetközi turizmus célpontja... Mindenki, aki törődik a növéyekkel és az emberekkel, találhat valami érdekeset az EDEN-ben" - ezek a gondolatok vezérelték az EDEN megálmodóit.
Olyan látvány-színházat akartak csinálni, amely elbeszéli ember és növény kölcsönös függőségének történetét, s ezért az épületek olyan sorozatát kellett létrehozni, amelyek magasak, szélesek és szépek, azaz elég magasak ahhoz, hogy az esőerdők legmagasabb fái is elférjenek benne, elég szélesek a napsütötte mediterrán tájképekhez és annyira szépek, hogy együttesük nemzetközi szimbólummá váljon, s ez legyen a világ 8. csodája.

A 30 futballpálya méretű, 75 millió fontos beruházás, A "Humid Tropic Biome" elegendő nagyságú ahhoz, hogy akár a londoni Tower is beleférjen. Ebben lesznek az Amazonas, Nyugat-Afrika, Malayzia és Óceánia vidékéről származó növények. Kaucsuktól kezdve a vanílián, orchideán át a bambusznádig a legkülönfélébb növényekkel kápráztatják el a látogatókat a hűvös Angliában. A "Warm Tropic Biome" Kalifornia, Dél-Afrika és a mediterránium flóráját mutatja be, ahol narancsfák, olajfák között több száz színes virág nyílik. A hatalmas tető alá haszonnövényeket is telepítettek.

A tető óriási méretű ötszögű és hatszögű, egyenként a tetőszerkezeten belül elfoglalt helyére tervezett és gyártott elemekből áll. A hagyományos növényházaknál használt üveg helyett ETFE (etil-tetrafluor-etilén) műanyagot használtak a speciális méret és igénybevétel miatt. Az egész szerkezet 3D komputer modell alapján készült, ami alapján a gyártóüzemben lévő számítógépek segítségével, egy teljesen számítógépesített gyártástechnológiával minden egyes szerkezeti elemet a megfelelő és hajszálpontos specifikációkkal gyártottak le. A gigantikus méretű, könnyű, galvanizált acélcső hálószerkezet teljesen önhordó. 135-200 méter hosszú, legmagasabb pontján 45 méter magas, legszélesebb pontján 100 méter széles tetőt úgy tervezték, hogy a napenergiát a lehető leghatékonyabban hasznosítsa, s a hátsó fal mintegy "meleg-lefolyó"-ként a hőt éjszaka visszasugározza a fedett térbe.

  

Belépőjegy foglalható irodánkban: 
Kód: GT/EN
Felnőtt: 23 font 
Gyerek: 9,5 font
Senior: 19 font

forrás: épitészforum