Londoni Városlátogatások
repülővel

Részletek

Szolgáltatások

jegyek és túrák egyéni utasoknak

Részletek

Skóciai utazási ajánlatok

Részletek

Nagy-Britannia körutazás
busszal

Részletek

Angliai Utazási Ajánlatok
repülővel

Részletek

Írországi Utazási ajánlatok

Részletek

Észak-Vietnám hegyvidékei - őszi körutazás Észak-Vietnámban

Vietnám, Észak Vietnám, Sapa Útazonosító: 494102
  • Szálláskategória: Program szerint
  • Utazás módja: Repülővel
  • Típus: Egzotikus út, Körutazás
Leírás

ÉSZAK-VIETNÁM HEGYVIDÉKEI – Kiscsoportos körút az őszi Vietnám legszebb vidékeire, az északi hegyvidékre, Sapa tájaira, Hanoiba, Trang An-ba, a Halong öbölbe – magyar idegenvezetéssel.

Az út időtartama: 15/16 éjszaka 

Kategória: egzotikus út, körutazás, kiscsoportos

Utazás módja: repülő

Az út indulási időpontja Budapestről vagy Bécsből: 2023.: október 20.

A kiscsoportos körutazás rögzített alap ára (9-16 fő): 1.854USD/fő, egyágyas felár: 352USD/fő. 

ÁR GARANCIA: Megadott áraink 2023. december 31.-ig érvényes, USD-ben rögzített, szerződéses árak.  Körutazásaink és helyi programjaink árait, a Ft árfolyamának megjósolhatatlan és hektikus változásai miatt,  USD-ben rögzítettük és ezek 2023. december 31,-ig érvényesek. Ennek következtében a katalógusáraink egyben szerződéses árak is, amik az utazási szerződés megkötése után sem változnak!  

REPÜLŐJEGYEK: a jelenlegi - és várhatóan hosszabb távon is - hosszabb távon is rendkívül változó árú nemzetközi repülőjegyeket az alapajánlatról leválasztottuk és külön kezeljük, hogy a legolcsóbb választási lehetőséget biztosíthassuk utazóinknak. Utasaink számára a repülőjegyekhez egyedi árajánlat készül, a napi aktuális légitársasági ár alapján. Ennek alapján a repülési költség Ft-ban fizethető budapesti repülőjegy irodánknál.

 

Ezt a körutat évente csak egyszer, október második felében indítjuk el! Az utat az Észak-Vietnám több ezer méter magas hegyeinek őszi pompája és az ott élő hegyi törzsek őszi betakarítási munkái és falusi ünnepei teszik különlegessé! A Hanoiból induló és oda is visszatérő „nagy északi kör” Vietnám legszebb hegyi nemzeti parkjain keresztül halad, de ellátogat a madár sem látta kis északi völgyekbe is; megmutatja Dong Van holdbéli tájait és a hegyek oldalába vágott szerpentineken haladva megközelíthető hágókat; végül Sapa színes törzsi világába érkezik és annak teraszos rizsföldjeinél áll meg. Itt is csak megpihen, hogy aztán Délkelet-Ázsia legmagasabb hegycsúcsára, a Fansipanra kapaszkodjon fel. Hanoiba visszatérve tovább halad a szárazföldi Halong öböl, Ninh Binh tartomány grottó vidékére. Végül a Halong öböl szigetei közt tesz két napos hajókirándulást.

A körút főbb állomásai: Hanoi, Ba Be hegyi nemzeti park, Pac Bo Grotte, Cao Bang, Phuc Sen, Phia Tap, Ban Gioc vízesés, Ma Pi Leng, Dong Van, Pho Bang, Ha Giang, Bac Ha, Ban Pho, Cat Cat, Hoang Lien Son, Lao Cai, Lao Chai – Ta Van – Fansipan csúcs, Hoa Lu, Tam Coc, , Trang An, Halong öböl, Halong City

Programok

1.nap: Indulás Budapestről, menetrend szerinti járattal 

Budapestről velünk induló utasaink számára (lehetséges az úthoz csatlakozni Hanoiban is) az út a 3 órával a gép indulása előtt kezdődik a budapesti repülőtéren. Csoportvezetőnk fogadja az indulókat, ellenőrzi az összes szükséges „utipapír” meglétét és rövid tájékoztatást is ad a repülésről. Mindenki megkapja a személyre szóló információs anyagát, Ezután elindulunk Vietnám felé.

 

2.nap: Megérkezés Hanoiba (szállás: Hanoi)

Érkezés Hanoi nemzetközi repterére, majd transzfer a szállodába. A nap hátralévő részében Hanoi óvárosának gyalogos megismerése, a 36 utca sok évszázados világának felderítése és közös vacsora. A vacsora után szabad barangolás az óvárosban.  

A repülőút fáradalmait érdemes egy kis pihenéssel feledtetni. Késő délután a híres óváros, a „harminchat utca” néhány érdekes titkának megismerése következik, természetesen gyalog. A III. század során fallal körülvett kereskedő város a citadella és a folyópart között helyezkedik el. Az egymást követő királyságok után 1010-ben nyerte el végleges formáját és lett a 36 királyi dekrétummal biztosított céh helye. Utcáinak nagy része még mindig X. században meghatározott termékeket árusítja, de mindegyik neve az eredeti céh termékének árusítási helye és nem egy utcanév. Nagyon izgalmas ezeken a régi utcákon és az ezeket összekötő sikátorokban barangolni.

Nem árt megismerkedni Vietnám konyhaművészetével, nem mindennapi ételeivel sem, már az első este. Ezért a séta után javasolni fogunk egy egészen különleges belvárosi éttermet. El is megyünk oda és közösen meg is vacsorázunk ott. Vacsora után jó program lehet Hanoi óvárosa éjszakai életének felderítése. Az óváros Hanoi éjszakai életének központja, rengeteg vásárlási lehetőséggel és látnivalóval. Szállodánk az óváros északi részén van, így egy jó kis barangolást javaslunk az óvárosi negyed nyüzsgő utcáin.

Éppen szombat lesz, amikor Hanoiba érünk. Ez a minden héten megrendezésre kerülő hétvégi éjszakai piac legforgalmasabb estéje és éjszakája. Úgy szervezzük esti vezetett sétánkat, hogy a vacsora után pont a vásár nyitására érjünk oda az éjszakai piac első sátraihoz. Az utca két oldalán és az úttesten két sorban, több kilométer hosszan sorakoznak a sátrak és elárusító helyek. Ez nem egy „thaiföldi úszópiac” jellegű turista lenyúlda, tele műcuccokkal hanem a 8 milliós város fiataljainak fő bevásárlóhelyei és hétvégi esti szórakozó központja. 

Szállodánk az óváros északi részén van, kapujától szinte egyenes út vezet az esti piacon keresztül a város legszebb helyére. A barangolás és vásárolgatás után, az este lezárására egy jó kis beszélgetést, a repülőút fáradalmainak kipihenést egy kis kávéház vagy szabadtéri étkezde teraszán. 

A legszebb hely erre az esti zsibbadásra, amit csak javasolhatunk, a Hoan Kiem tó partja. Éppen ide érünk ki a vásározás végén.

 

3.nap: Hanoi - Ba Be hegyi nemzeti park (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Ba Be NP)

Kora reggel indulunk Hanoiból a Ba Be Nemzeti Park felé. Az út eleinte a Vörös folyó deltavidékének rizsföldjei közt halad, majd befut Észak Hanoi egye magasabban emelkedő hegyvidékére. Ahogy egyre beljebb hatolunk a hegyvidékre, úgy válik az út egyre szebbé, a környék egyre elragadóbbá.  Az őszi betakarítás, az év legnehezebb, de vidám időszaka ez az északi vidékek mezőgazdasági területein. folyik a rizs aratása, a termények szárítása a napon és a földek előkészítése a következő vetésre. sok helyen meg tudunk állni, nézelődni, fényképezni.

Útközben megállunk ebédelni is egy szép helyen, majd megérkezünk uticélunkhoz a tó partján fekvő Pac Ngoi egyik cölöplábakon álló vendégházához. A falu a tavat tápláló folyó partján, annak torkolatában fekszik, rizsföldekkel és meredek sziklás hegyoldalakkal határolt szűk kis völgyben. Innen indulnak a hegyek közé vezető turista ösvények, a tavat bebarangoló hajók és csónakok is. A környéken sehol egy szálloda, de a falu majdnem minden háza már remek stílusú vendégházként is szolgál.

 Bejelentkezés után rövid ideig pihenünk, majd elindulunk délutáni programunkra, a vidék felfedezésére. 

Egy kellemes és csendes hajós túrát teszünk a Ba Be tavon és az azt tápláló folyón a Puong Limestone Grotto völgyein keresztül. Megállunk a Dau Dang vízesésnél, majd visszatérünk a faluba. Pac Ngoi gyönyörű fekvése, hagyományos házai és környéke remek séta és fotózási lehetőséget nyújtanak. Este vacsora a vendégházban.

Esti séta egy igazi hegyi faluban. Pac Ngoi egy igazi kis ékszerdoboz. A hegyoldalba felkapaszkodó kis utcák mentén hagyományos építésű, gyakran cölöpökön álló parasztházak sorakoznak, kisebb-nagyobb kertekkel, gazdasági udvarokkal körülvéve. A folyóparton is hasonló a helyzet, de itt nagyobb, sokszor nagy családoknak is otthont adó tradicionális törzsi lakhelyeket találunk. A falu esti utcaképe is nagyon hangulatos. Itt-ott, egy-egy kósza utcai lámpa világít az oszlopokon, de minden egyes házból fény szűrődik az utcára. A házak nagy részének ma már kettős funkciója van. A család otthonaként is szolgálnak, de vagy vendégházak, vagy kis boltok is egyben. Érdemes betérni valamelyikbe egy (két) üveg sörre és frissen pirított pisztáciára. De, nem is ez a fő, hanem az ott lakó csalás kedvessége. Nem csak kiszolgálnak, hanem őszintén érdeklődnek is a látogató iránt, nagyon hamar ki tud alakulni egy kézzel-lábbal vagy éppen angolul folytatott beszélgetés.

 

4.nap: Ba Be tó - Pac Bo Grotte - Cao Bang (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Cao Bang)

Reggeli után indulunk mai uticélunk, Cao Bang városa felé. Az út eleinte erősen göröngyös és cikkcakkos, de a látványos hegyvidéki táj a maga teraszos rizsföldjeivel és hegyi falvaival kárpótol zötykölődésért.

A nagyjából 400 millió éve lezajlott kataklizma, ami a Himalája hegyeit is felgyűrte, itt csodálatos mészkőhegységeket hozott létre az egykori tengerfenékből. Ezen a fantasztikus tájon keresztül, hegyi szerpentineken, szűk völgyek falvain és rizsföldjei mentén halad mai utunk.   

Dél felé megállunk egy falusi kifőzdében ebédelni. Ez az ebéd már egy igazi, a falut már évszázadok óta lakó törzs mindennapi ételeiből összeállított menüsor lesz, gasztro programunk „hegyi ételek, helyi anyagokból” sorozatának része. Idegenvezetőnk mesél is hozzá és a bátrak meg is kóstolhatják az egyik évezredes népi orvosságot is, a királykobrával fűszerezett kígyó pálinkát is.

Minden ebédünk valami hasonló lesz a hegyvidéken. Valami, csak az adott helyre jellemző helyi, az itt élők által készített és már évszázadok óta fogyasztott finomság.

  Kora délután a Pac Bo Grottó van terítéken, ahova Ho Chi Minh 1941 februárjában visszatért 30 év távollét után. Innen indult az országot a Japán uralom alól felszabadító mozgalom. 

Kicsit furán politikai programnak tűnhet a Karl Marx hegy által határolt szűk völgyben végig sétálni a Lenin patak partján kanyargó ösvényen, de igazából nem az. A Pac Bo Grottó mészkősziklás világa, a grottót lezáró sziklafal aljából előszivárgó forrás által táplált kristálytiszta és zúgókkal szabdalt folyócska Észak-Vietnám egyik legszebb zuga. Igazi bakancslistás hely.  

Naplemente idején érkezünk Cao Bang Citybe, az azonos nevű tartomány fővárosába. A Bằng Giang folyó két partján és a folyó szigetein fekvő város az északi tartományok egyik legjelentősebb, dinamikusan fejlődő városa. Lakói főleg fiatalok. Különösen szép a belváros esti kivilágítása, a folyópart sétáló és szórakoztató övezetei. Szállodánk a fő szigeten, a folyópart közelében fekszik. A közösen elfogyasztott vacsora után sétára indulunk. A hatalmas fedett éjszakai piac és az abból kiinduló és a folyóparton húzódó erősen bolhapiacos piac körzet remek levezetés az egész napos út után.

 

5.nap: Cao Bang – Phuc Sen – Phia Tap - Ban Gioc vízesés - Cao Bang (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Cao Bang)

Ma a Quai Son folyó völgyében kirándulunk. A kétoldalról hatalmas cukorsüveg alakú mészkőhegyekkel határolt folyóvölgy sok érdekes természeti és kulturális szépséget tár a kirándulónak, az út szinte minden méterén. Sűrűn váltakoznak egymással a rizsföldek, gazdag legelők, megművelt földek és a folyó árterének kis erdői, sziklás dombjai.  A hegyek között nyíló termékeny völgyek falvai is különlegesek. Minden egyes kis völgybe csak egy falu van és mindegyik valamilyen kiegészítő kézműves tevékenységre is szakosodott az utóbbi félezer évben. A Ban Gioc vízesés felé haladva meg is látogatunk néhány ilyen törzsi falut. 

A folyóvölgy a Nung törzs lakóhelye. A főút mentén fekvő nagyobb települések és az oldalvölgyek kis falvainak lakóinak 80%-a tartozik ehhez a törzshöz. Könnyen felismerhetők a mindennapokban is hordott indigó színű népviseletükről. 

A falvak kézműves termékeinek a „forráshoz legközelebbi” elárusító helye a völgyekbe vezető mellékutak kezdeténél felállított bodega, ahol a kézműves termékek mellett a falu aktuális mezőgazdasági termékei is megvásárolhatók.

Phuc Sen, a kovácsok falva.  A főúton haladva a Ban Gioc vízesés felé, egyszer csak feltűnik néhány, mindenféle vas eszközökkel teleaggatott elárusító hely. Itt kell letérnünk Phuc Sen völgye felé, Phuc Sen fémfeldolgozó falva felé. A szűk völgyben fekvő falu körül szépen rendben tartott ültetvények, rizsföldek fekszenek. A falu évszázados, kő és fa kombinációból épített portái a völgy szélén húzódnak, de néhány utca fel is fut a völgyet kerítő hegyoldalba. 

Ami azonban már a főútról is feltűnik, az a kalapácsütések szorgalmas zenéje. Minden egyes ház egyben kovácsműhely is. Minden olyan háztartási és mezőgazdasági vas és acél eszközt készítenek itt, ami csak elképzelhető, és a hegyvidék hagyományos mezőgazdaságában felhasználható. De, az itt készített háztartási fémeszközök is híresek. A vietnámi konyha különleges formájú kései, bárdjai, a hagyományos wok és az ázsiai konyha öntöttvas fazekai, sütőlapja is készülnek az itteni kis kohókban és fedett kovácsműhelyekben.  

Phia Thap, a füstölő falu. Ennek bejáratát kissé nehezebb megtalálni, mint a csilingelő kovács faluét. Az itteni ipari tevékenység szinte hangtalan. De a termék, a füstölő pálcika olyan áru, amit nem illik megvenni és elvinni a templomba, mert az rossz karma. Az itt készülő évi sok-sok millió, színes és illatos pálcika egyenesen a tartomány templomaiba, szentélyeibe megy. Ott lehet hozzájutni a napi áldozati adaghoz. Egy biztos azonban! Az ötven család, 50 portáján mindenki a füstölők előállításán dolgozik és minden egyes szál kézi munkával készül. Van, aki a bambuszt hasítja; van, aki az illatos bevonatot készíti; van, aki a füstölő anyagot viszi fel a pálcikára. A gyerekek a napra kitett kész pálcikák millióját pásztorkodják, forgatják és szárítják a színes füstölő csokrokat. Teszik mindezt családi csapatokban, halkan beszélgetve és szélesen mosolyogva.       

A falu látogatások után megérkezünk a Kína és Vietnám határán található Ban Gioc vízeséshez, 85 km-re Cao Bang-tól. Ban Gioc Vietnám talán egyik legnagyobb és lenyűgözőbb vízesése. 

A legutóbbi kínai-vietnámi háború befejezése óta (1989) a két ország határán fekszik és völgyének területének hovatartozása máig vitatott. Belépéskor kérik majd határsáv belépőnket, de a csodálatos látvány mindent megér! Lehetőségünk lesz megmártózni a jéghideg vízében vagy egyszerűen csak élvezhetjük a folyó másik oldalán elterülő kínai terület látványát, illetve a minket körülvevő természeti csodákat. 

Megebédelünk a vízeséshez közel fekvő falu remek éttermében, majd tovább indulunk a hegyek között kanyargó országúton, délutáni fő célpontunk a határmenti grottó vidék legszebb látványosságának megtekintésére A Nguom Ngao cseppkőbarlang több mint 2400 méter hosszú, hatalmas termekkel, barlangi tóval és folyóval, színes cseppkövekkel gazdagon benőtt boltozatokkal és padozattal, lélegzetelállító látvány. A barlang első 900 métere bejárható a nagyközönség számára. Jól kiépített ösvényeken sétálhatunk a több száz lámpával gondosan megvilágított termekben a cseppkő képződmények között.

A barlangi barangolás után, késő délután indulunk vissza Cao Bang-ba.  Az útszakasz ismét rejteget néhány egyedülálló természeti csodát. Sajnos, a látványt, a késő délutáni, majd alkonyodni készülő fények által megvilágított hegyek és völgyek mindennapi csodáját, ami az út minden kanyarulatánál más és más csodavilágot tár a szemünk elé, leírni nem is lehet.  

A városba visszaérve megvacsorázunk és utána az este szabad. Javaslunk egy jó nagy sétát Cao Bang óvárosában, a tradicionális észak-vietnámi építészeti hagyományokat a francia gyarmati stílussal ötvöző, színes fényekkel megvilágított bevásárló utcákon.   

 

6.nap: Cao Bang  – Ma Pi Leng – Dong Van (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Dong Van)  

Reggeli után festői útvonal visz minket Ma Pi Leng hágóján keresztül, ahonnan panoráma kilátás nyílik a Nho Que folyó által mélyen a hegyek közé vágott völgyre. Innen Dong Van felé vesszük az irányt völgyek, hegyek, kis falvak és vízesések sokaságán keresztül.  Ez az utazás önmagában is egy kaland, mely csodálatos és szenzációs tájakkal jutalmazza meg a résztvevőket. Sajnos, erről az útról nem tudunk mutatni egy-egy jellemző fotót, mert tényleg minden méteren találhatunk olyan természeti látványt vagy az út szélén kaptató népviseletbe öltözött lakost, ami miatt legszívesebben azonnal megállnánk legalább néhány percre. Csak egy fotóra, csak egy kis beszélgetésre.

Út közben sok helyen megállunk, fényképezgetünk és ha lehet, szóba is elegyedünk az arra járó helyiekkel. Dél felé hosszabban is megállunk és meg is ebédelünk egy kis falu útszéli kifőzdéjében, ahol főleg a vidéket lakó thai törzsek népi ételeit szolgálják fel nekünk. Ritka madár a külföldi errefelé, ezért pontosan azt kapjuk, mint a betérő falusiak. Csak a környéken termő, és úszó, valamint kapirgáló alkatrészekből frissen készített, sok-sok helyi fűszerrel gazdagított fogásokat kapunk, mert ez az igazi. Ebéd után egy kis ejtőzés vagy falusi séta következik, aztán tovább indulunk utunkra.

Kora délután érjük el a Dong Van karszt plató félelmetes vidékét. Az út mentén hirtelen megváltozik a táj, a buja növényzetet felváltja a kopár sziklahátakból, rendetlen kis völgyekből álló vidék. A növényzet gyér, vagy helyenként teljesen el is tűnik. Dong Van holdbéli tája az UNESCO Természeti világörökségek része. Ez azonban nem sokat segít az itt élőknek, akik kizárólag mezőgazdasággal foglalkoznak. 

Nagyobb, egybefüggő megművelhető terület azonban nincs, az út szélén mindenhol látható a gyakran tényleg csak maroknyi területen nővő néhány szár kukorica vagy egy-egy krumplibokor. Az országút mentés sok kis falut is láthatunk majd. Egyszerű, szegényes élet az ittenieké, de ennek ellenére csak mosolygó emberek láthatók errefelé.

Késő délután vagy alkonyatkor érkezünk Dong Van városába. Itt kényelmes barangolásra indulunk a város régi negyedének utcáin, ahol több száz éves, agyagból vert H’mong házakat is találunk, de csodálatosan megépített trópusi kertekkel körülvett gazdag polgári házakat is.

Később megvacsorázunk és folytatjuk az esti város felfedezését. Éjszakánkat Dong Van-ban töltjük.

 

7.nap: Dong Van –Pho Bang – Ha Giang (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: Ha Giang)

Reggeli után tovább utazunk Ha Giang-ba. Az út során ismét Dong Van egyedülálló látványt nyújtó sziklafennsíkján haladunk keresztül a Lung Cu hegy, a Vietnam és Kína határán emelkedő ikonikus hely felé. A hegy tetején emelt zászlótornyot az utolsó és visszavert mongol invázió után, a XIII. században építették fel a   két ország hivatalos határát jelölte ki. Megmásszuk a zászlóhegyet és onnan gyönyörködhetűnk a kínai hegyvidék és a vietnámiVietnám rész gyönyörű völgyének látványában. Lehetőség van a torony keskeny belső lépcsőjén is tovább mászni a torony csúcsáig. A látvány innen felejthetetlen, megéri annak a pár száz lépcsőnek a leküzdését.

Követkető állomásunk a két ország határán álló Pho Bang. A régebben megyei központként is funkcionáló falu ma már egy békés és csendes kulturális drágakő. Az évszázadokkal ezelőtt dél-kínai falusi stílusban emelt farmházak, a hagyományos nagy családok gyakran 100 főt is elérő népességének elhelyezését és mindennapi életét lehetővé tevő komplexumok megőrizték XVI. századi formájukat. Be is mehetünk a legtöbb udvarba, egyes épületek földszinti régióiba is. Annyira különleges, hiteles építészetű és régi fényét mindenben megőrző hely ez, hogy sok kosztümös filmet is forgattak itt.    

Pho Bang-ból, Ha Giang-ba vesszük az irányt, meglátogatjuk a H’mong király házát, a Yen Minh kerület hegyvidékét és Quan Ba-i Mennyország kapuját, ahol nagyszerű fotók készíthetők az égbe meredő hegycsúcsokról és őserdő borította völgyekről. 

Utunk ezen szakasza nem csak Vietnám, de Indokína egyik legszebb és legváltozatosabb hegyvidékén keresztül halad. Különösen színessé teszi az utat a sok kis törzsi terület, amin áthaladunk. Vietnám 54 kissebségéből, legalább él ezen a tájon. Néhány helyen meg is állunk és körülnézünk egy-egy törzsi faluban is.   

Mai utunk egyik legérdekesebb látnivalója a Sa Phin-völgyben található palotaerőd, a H’mong királyok székhelye, akik a 20. század elején Ha Giang tartomány nagy részét kormányozták. A Vuong Chinh Sinh palota, más néven Vua Meo (a Hmong királya) 1902-ben épült, és két H’mong uralkodó hatalmának székhelye is volt. A főleg ópium termesztéssel foglalkozó nép törzsi területe volt ez a régió. Dél-Kínából, évszázadokkal korábban bevándorló elődeik erős törzsszövetséget és független területi irányítást hoztak létre itt Észak-Keleten, a kínai határ mentén. Ezt használták ki az Indokínát gyarmari sorba hajtó franciák is, így a H’mong szövetség a francia időkben egy vazallus királyságra is szert tett. Az uralkodók közül az első igazodott a francia gyarmati hatalmakhoz, míg a második már Ho Si Minh függetlenségi harcát támogatta.

Az út délutáni szakasza Yen Minh kerület hegyvidékén halad keresztül. Egyik legszebb állomása Quan Ba-i Mennyország kapuja lesz, ahol nagyszerű fotók készíthetők az égbe meredő hegycsúcsokról és őserdő borította völgyekről. Ez ismét egy olyan vidék, ahol tulajdonképpen semmi „érdekes” sincs, csak maga az őstermészet. A 400 millió évvel ezelőtti, a tájat csodálatos hegyekké gyűrő kontinens ütközés óta a trópusi flóra és fauna is belakta a tájat, fantasztikus és máig érintetlen vadonokat és hegyi esőredőket hozott létre.  Ezen a tájon vág keresztül az út, helyenként az erdős hegyoldalakba vágott szerpentinként, helyenként egy völgy alján futó nyílegyenes országútként vagy éppen egy folyó kanyarulatait követő töltésútként. 

Egész napos hegyvidéki barangolás után érünk mai uticélunkhoz, Ha Giang-hoz naplemente után.  Este felfedezhetjük a város sok érdekes helyét, amit még nem tett tönkre a növekvő turista forgalom. A város Vietnam egyik legtávolabbi, a kínai határnál fekvő települése a Lo folyó két partján. Lakói zömét a helyi törzsek városba költözött tagjai teszik ki, de közigazgatási központ lévén, nagy a délebbről ideköltözött hivatalnok réteg is. Ez a színes forgatag, amit a környező nemzetiségi falvakból belátogató népek is színesítenek, remek esti városnézési, szórakozási lehetőséget biztosít.

 

8.nap: Ha Giang – Sapa (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Sapa)

Kora reggel indulunk egész napos utunkra Sapa felé. Az út Észak-Vietnam hegyvidékein keresztül. Bár egész nap úton leszünk, unatkozni biztosan nem fogunk.

Szinte lehetetlen leírni azt a sok természeti látnivalót, gyönyörű hegyvidéket, a folyók által vágott szűk völgyeket, a szinte függőleges hegyoldalakon felfelé kapaszkodó teraszos rizsföldeket, a völgyekben megbújó kis falvakat. A legszebb helyeken megállunk és eltöltünk egy kis időt, majd tovább indulunk a következő leírhatatlan szépségű megálló felé.  

Naplemente környékén érünk Sapába, a „Köd Városába”. Magaslati fekvése és a várost környező sűrűn benőtt hegyvidék miatt, szinte minden hajnalban és gyakran naplementekor is, a hegyvidék völgyeiből előkúszó, illetve a hegycsúcsok közelében összegyűlő és a völgyek felé vándorló felhőkből álló sűrű ködtakaró lepi el a tájat egy időre. A felkelő vagy lenyugvó nap ködöt színező sugarai, a város ködtakarón áttörő fényei szavakkal elmondhatatlan csodát hoznak létre. Ez egyrészt tényleg gyönyörű, másrész fantasztikus lehetőség a természet és város fotósoknak egy-egy „nap fotója” elkészítésére.

 

9.nap: Sapa – Lao Chai – Ta Van – Fansipan (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Sapa)

Reggeli után egy rövid utazással folytatjuk túránkat A Lao Cai völgy felé. Út közben 3 olyan kilátó is van, ahonnan a médiában ismert mesés fényképek készíthetők a völgyről. A fotózás után megérkezünk a völgybe levezető út kezdetéhez. Innen már gyalogsétával folyatjuk az utat, leereszkedve a néhol meredek, de mindenhol kanyargós úton, először Lao Chai faluba érkezünk, amely fekete H’mong hegyi törzs által lakott terület. Lehetőség nyílik bepillantást nyerni a lakosság mindennapjaiba, ahogy a rizsföldeken dolgoznak állataikkal, csirkékkel, vízi bivallyal és csüngő hasú disznókkal. Lao Chait elhagyva Ta Van településre érkezünk, ami az egyetlen olyan falu Sapában, ahol Giay hegyi törzse él. Végezetül visszatérünk a völgybe, megebédelünk egy helyi étteremben és egy kicsit kipihenjük a délelőtti gyaloglást. Innen indulunk tovább délutáni programunkra, a Fansipan megmászására. 

Ebéd után elindulunk Indokína tetejére, a Fansipan csúcsára. 3143 méteres magasságával a Fansipan csúcsa az egész Indokínai félsziget legmagasabb pontja. A Sapától 30 km-re délkeletre fekvő hegység egész évben remek kirándulóhely. Azt mondják, szeptembertől áprilisig a legszebb.  A helyben nincs semmi különös. Egyszerűen csak gyönyörű és azért kell megmászni, mert ott van. Ez persze csak egy közhely. A hegy tényleg gyönyörű és a kilátás is csodálatos.

   Kisvonattal megyünk a Muong Hoa völgyén keresztül a csúcsra induló kabinos felvonóig. A Muong Hoa hosszan elnyúló, már évezredek óta lakott termékeny völgye önmagában is megér egy jó pár napos barangolást. Amit a függő kabinból látni lehet, az igazán különleges. Először Sapa völgyei, teraszos rizsföldjei fölött haladunk el, majd a hegyeket borító erdők felett lebegünk tova. Végül megérkezünk és lábunk előtt terül el az egész Fansipan hegység.

Innen gyalog folytatjuk a csúcstámadást. az út mertén gyönyörű kilátóhelyek, kis templomok és szentélyek sorakoznak. Kényelmes, de kapaszkodós gyalogúton, 600 lépcsőn jutunk fel a csúcsra. Kapaszkodás helyett siklóval is eljuthatunk a csúcsra.

Délkelet-Ázsia legmagasabb csúcsaként a Fansipan már az első letelepedők számára is szent hely volt, közel az istenekhez. Nem csoda, hogy mára már egy kolostor és szentély együttes foglalja el a csúcsot és a környező lejtőket. Itt eltöltünk egy órát, majd visszaindulunk a csodálatos természeti látványok között a felvonóhoz. Igyekszünk úgy intézni, hogy a felhőkbe borult tájat bevilágító naplemente látványa is beleférjen az időnkbe.

Esti szabadidőnkben felfrissülhetünk vagy függetleníthetjük magunkat, felfedezhetjük a várost, vásárolhatunk, elvegyülhetünk Sapa szombat esti szórakozási lehetőségeinek kínálatában. Sok száz kis étterem és kifőzde, bár és éjszakai klub kínálata vár ránk.

Szombat este lévén teljes erővel dübörög az éjszakai piac is. Ma van a heti rendszerességgel megrendezett Love Market ideje is. A Főtérről a völgybe vezető utca mentén százával telepszenek le a hegyi falvakból érkező, színesviseletbe öltözött árusok és H’mong kézműves termékek áradatával terítik be a járdát.  

 

10.nap: Sapa – Bac Ha – Ban Pho – Sapa (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Sapa)

Ma egy igazán különleges helyre megyünk! Vasárnap van és törzsi vásár Bac Ha-ban, kb. 3 óra autózásnyira Sapától. Először leereszkedünk a Lao Cai völgybe, majd a túloldalon elindulunk a hegyek közé, a H’mong törzsi terület központjába és a törzsi kormányzat fővárosába, Bac Ha-ba. Minden vasárnap délelőtt – már jó pár évszázada – itt gyűlnek össze a hegyi törzsek hetente.  Ezért ez nem csak egy sima hétvégi piac. A H’mong törzsek életében betöltött szerepének fontosságára jellemző, hogy a krónikák szerint, szerint csak két időszak volt az utóbbi kétszáz éveben, a japán megszállás kezdetének hétvégéjén és a kínai háború első csatáinak idején pár hétig nem „üzemelt” a hely. 

Színes törzsi karnevál is egyben ez a hely, ahol a résztvevők bemutathatják legszebb és teljesen autentikus népviseletüket, asszonyaik ékszereit is. Találkozóhely is egyben, ahol a H’mong törzsek tagjainak alkalmuk van megbeszélni mindennapi közös dolgaikat is. Állatvásár is, ahol százával-ezrével felvonultatják az eladó jószágokat. Kézműves termékvásár és szabadtéri kiállítás is, ahol minden, a hegyvidék falvaiban készített kézműves termék megtalálható. A fekete, fehér, vörös és virág H’mongok népművészete, iparművészete különleges és Ázsiában is egyedülálló, amelynek alapjait még Dél-Kínából hozták magukkal. 

A délelőtti barangolás után megebédelünk a piacon egy igazi „street food” helyen és ezután a délután egy része is szabad. Ahol vagy tízezer, hagyományos falusi életmódot folytató ember összegyűlik, ott a vásár egyik legfontosabb része a kifőzdék sora. Ezért mi is itt próbálunk majd valami egészen különlegeset enni. Ebéd után be tudjuk barangolni a piac látnivalóit, elvegyülhetünk a forgatagban. Vásárolhatunk is az itteni termékekből. Itt nincs gagyi emléktárgy, minden kézműves termék helyben hiteles és készített, a gyakran akár 1000 éve is „üzemelő”, néha csak gyalogösvényeken felkapaszkodva elérhető, kézműves falvakból származik. 

Ban Pho a kukoricapálinka szülőföldje. Utunk során már sikerült megismerkednünk egy pár gyönyörű kis törzsi településsel és kézműves faluval. Most is egy ilyen és egészen különleges helyre megyünk. A kukorica nem csak takarmányozásra és főzésre való, de nagyon finom italok alapanyaga is lehet. Ban Pho is egy ilyen varázslat, a kukoricapálinka előállítására szakosodott, már háromszáz évvel ezelőtt. Azóta is minden egyes háznál ezzel foglalkoznak. Termékeiket a teljes H’mong törzsi terület minden egyes kis boltjában megtalálhatjuk. Ennek a házaknál folyó előállítását nézhetjük meg, és persze meg is kóstolhatjuk az anyagot.

Sapába visszaérve, ma estére sem mondhatunk mást: Esti szabadidőnkben felfrissülhetünk vagy függetleníthetjük magunkat, felfedezhetjük a várost, vásárolhatunk, elvegyülhetőnk Sapa vasárnap esti szórakozási lehetőségeinek kínálatában. Sok száz kis étterem és kifőzde, bár és éjszakai klub kínálata vár ránk.

Ma estére van agy érdekes javaslatunk is! A völgybe vezető főutca pár száz méter után elágazik, bal oldali ága vezet Lao Chai felé. Itt úgy jó egy kilométeren keresztül sorakoznak az út mindkét oldalán a sík éttermek, bárok. A világ összes konyhája találkozik itt és mindegyik autentikus. A sok éven át Európában vagy Amerikában dolgozó vietnámi szakácsok „hazatérési helye ez. Jól megérdemelt keresetüket befektetve és külföldi tapasztalataikat felhasználva nyitották meg igazi, autentikus európai, amerikai és ázsiai éttermeiket.

  

11.nap: Sapa – Cat Cat – Hoang Lien Son – Lao Cai – elutazás Hanoiba park (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: vonat)

Délelőtt gyalogos túrát teszünk Cat Cat törzsi falu felfedezésére, H’mong etnikum hazájába. Lehetőség nyílik bepillantást nyerni a lakosság mindennapjaiba, ahogy a rizsföldeken dolgoznak állataikkal, csirkékkel, vízi bivallyal és csüngő hasú disznókkal. 

A mindennapi falusi élet képei mellet a turizmusra is felkészültek a lakók. A „nagy kör” sétaútja a falu közepéről indul, sok száz lépcsővel tarkított, régi faházakkal határolt meredek utcán fut le a völgy középső platójára, ahol az „igazi” falu portái találhatók. Egy másik, különleges látványosság az itt termesztett virágokból kialakított hatalmas, parkosított virágmező. 

Innen visz tovább még pár száz lépcső a völgyszurdok legmélyebb pontjára, ahol egy remek turista központ mellett dübörög le a szurdokba az Ezüst vízesés. Itt megpihenünk, megnézzük a központ színház termében előadott néptánc műsort; böngészhetünk az út mentén sorakozó népművészeti műhelyek kínálatában, fényképezgethetünk a vízesésnél? vagy végig látogathatjuk a skanzen épületeit, portáit is. Később, a szemközti hegyoldal, néha lépcsőkkel megtűzdelt ösvényén visszakapaszkodunk a faluba. Ez az út már nem túl megerőltető és a látvány is szemkápráztató.  Mire ezzel a programmal végzünk, elérkezik az ebédidő is.

 Délutáni kirándulásunk célpontja Sapa egyik legszebb természeti látványossága a Hoang Lien Son hegyvidék, és annak koronája a Bac Vízesés.  Neve: az ezüst vízesés, mindent elmond az elénk táruló látványról. Ezt a helyet „Sapa Mennyei Kapujának” is nevezik. Sapához képest itt már megváltozik a táj, lankásabb dombok, széles és napsütötte hegyoldalak jellemzik a tájat. Minden talpalatnyi helyen terem valami. Ez itt már a trópusi gyümölcsösök világa. A lankák legfontosabb növénye, Vietnám egyik leghíresebb export terméke: a tea. Az itt termő fajták legtöbbje drága luxus kategóriás tea és van olyan is, ami csak az ültetvényen kapható.   

Ezzel a programmal búcsúzunk Sapa vidékétől és visszaindulunk Lao Cai-ba az esti vonathoz. Út közben jó pár helyen megállunk fotózni, mert a völgybe vezető út a délutáni napfényben is elbűvölő.

Út közben megtekintjük a franciák által a 20. század elején épített vízerőművet és több helyen megállunk, hogy fényképeket készítsünk a lélegzetelállító panorámáról, vagy akár az út széli árusokról is. Igyekszünk úgy időzíteni a programok, hogy a naplemente a Sapa és Lao Cai közötti szerpentinen érjen bennünket. Ha ez sikerül, akkor a ködbe burkolódzó völgyek látványával búcsúzunk Sapától. Naplemente után érkezünk vissza Lao Cai-ba, hogy az éjszakai vonattal visszatérjünk Hanoiba.

 A napi program befejezése után megvacsorázunk Lao Cai-ban a vasútállomás közelében. Utána szabadidő a vonat indulásáig. Este az étterem előtt találkozunk ismét. A csoportvezető segítségével elsétálunk az állomásra, hogy felszálljunk a 21:00-kor Hanoiba visszainduló vonatra.

Az elhelyezés ismét 4 fős hálófülkékben történik, de lehetőség van 2 ágyas hálókocsis elhelyezésre is, felár ellenében. 

 

12.nap: Visszaérkezés Hanoi-ba – egésznapos városnézés (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Hanoi)

Reggel 5 óra magasságában érkezünk meg Hanoiba. Vezetőnk segítségével transzfer vissza a szálláshelyre. Rövid reggeli és pihenő után indulunk a napi programra, Mai, egész napos kirándulásunk Hanoi legszebb és legérdekesebb látnivalóihoz vezet.  Ezekre a látnivalókra nem csak mi vagyunk kíváncsiak. Hanoi lakói nem egy igazán otthonülős társaság, ezért a program sorrendjét a helyszínen állítjuk össze, de biztos, hogy mindent megnézünk, ami a programban szerepel. 

Mai, egész napos kirándulásunk Hanoi legszebb és legérdekesebb látnivalóihoz vezet.  Ezekre a látnivalókra nem csak mi vagyunk kíváncsiak, ezért a sorrendet a helyszínen állítjuk össze, de biztos, hogy mindent megnézünk.

Programunk egyik fő pontja kicsit politikainak tűnhet, de a helyszínen ki fog derülni, hogy nem az. Megtekintjük a Ho Chi Minh Complex épületeit, meglátogatjuk a Mauzóleumot és a régi császári palota területén kialakított Elnöki Palota múzeummá alakított épületeit és kertjét. Következő állomásunk az ezer éves Egypilléres Pagoda.

Délelőtti programunk következő állomása az Irodalom Temploma, Vietnám legrégibb, Konfuciusnak szentelt egyeteme. Az 1070-ben épített templom adott helyet a közoktatásnak is megnyitott Császári Akadémiának több mint 600 éven keresztül. A templom Konfuciust csufui emléktemplomának mása. Ahogy haladunk végig az egymás mögötti, egyre szebb és szentebb udvarok során, megismerjük a több ezer éves mandarin rendszer főbb ismérveit, a királyi vizsgarendszer intézményeit és a doktori vizsgát tett jelentkezők kőtáblákba faragott névsorát. A szentély mélyén tisztelgünk a Mester szentélyében, majd meglátogatjuk a templom legbelsőbb épületét, a templomot és egyetemet legjobban támogató és fejlesztő három király szentélyét.

Tovább megyünk Hanoi egyik legszebb és legnagyobb tava, a Nyugati tó partjára. A tavat két részre osztó, ezer éve épül pallóhíd, mára már szilárd töltés úttá vált. Középtájon csatlakozik bele két kis híd, amelyek pici szigetekre és a rajtuk álló két ősrégi és csodaszép buddhista templomokhoz vezetnek. A bejáratok kőrül díszhal, kicsi teknős és madár árusok ülnek. Az állatok megvétele és szabadok engedése a tóban, a madarak kiengedése a kalitkából nagyon jót tesz a léleknek és a karmának. Mi az izgalmasabb látogatási lehetőséget választjuk, és a 6. században épült híres Tran Quoc Buddhista pagoda szigetét és építményeit tekintjük meg. Ha szerencsénk van (szokott lenni…) az egyik itt rendezett fesztivált vagy egy, a templom környékén gyakran rendezett sárkányhajó versenyt is meg tudunk majd tekinteni. Megebédelünk egy helyi, egészen különleges étteremben. 

 Délutáni programunk több híres helyre is elvisz. Elsőként az Etnológiai Múzeumot látogatjuk meg, ahol Vietnám 54 nemzetisége - mai is élő – kultúrájának emlékeivel ismerkedünk meg. Különösen érdekes a szabadtéri skanzen, ahol a törzsek jellemző építészetét és az épületekben elhelyezett kiállításokat tekinthetjük meg. 

Nem kell megijedni, ez nem lesz egy, a középiskolai kötelező múzeumlátogatásokra emlékeztető valami. Csoportvezetőnk a kellemes séta közben rengeteg, a látottakhoz kapcsolódó vietnámi történetet, mondát és legendát fog mesélni. Ennyi azért kell majd a további napok megalapozásához.

Ezután egy kellemes séta következik az óvárosban, a „36 utca” nevezetességei közt. Meglátogatjuk a Hang Be piac utcáinak forgatagát, sétálunk Hanoi legkedveltebb pihenőhelye a Hoan Kiem tó partján, betérünk a tó közepén lebegő i.sz. 600 körül alapított Ngoc Son templomba is.

Itt is lesz pár érdekes történet és rege. Miért is hívják a tavat a Visszaadott Kard Tavának? Mi köze van az egésznek a tóban élő rengeteg teknőshöz, amelyek egyik 2.5 méteres példányát ki is állították a templomban?

 

13.nap: Ninh Binh – Hoa Lu – Tam Coc – Trang An – Hanoi (Étkezés: reggeli, ebéd – szállás: Hanoi)

Egész napos kirándulás Ninh Binh tartomány északi részébe, Hanoitól kicsit délre kb. 100 km távolságra. Utunk a világörökség részét képező tartományban halad. Először a Hanoi környéki mezőgazdasági területeken haladunk keresztül, majd befutunk Ninh Binh tartomány karsztos hegyvidékére. Itt lesznek szépen egymás után a programok. Vietnám ősi fővárosa: Hoa Lu. A szárazföldi Halong öböl: Tam Coc. A sziklabarlangban fészkelő szent hely: a Bich Dong Pagoda. Különleges ebéd a Füvészkertben. Az elárasztott grottó vidék vizeinek barlangjai és rejtett templomai több, órás csónaktúrával: Trang An vízi mesevilága.

Délelőtti első megállónk Hoa Lu, az ősi főváros, a Dinh és Le dinasztiák székhelye. Hoa Lu a Vietnámi királyság központja volt 10. – 11. században. A kb. 3 km2 – es citadella területén számos érdekes emlék található ebből az időszakból. 

A két ma is zavartalanul „üzemelő” évezredes emléktemplom fantasztikus épületegyüttesének és környékének felfedezése jó betekintést nyújt Vietnám évezredes kultúrájába. Szintén érdekes az ásatások területének fedett csarnoka a feltárt eredeti palota udvarral, a feltárás során megtalált emlékek kiállításával. 

Az ősi fővárosban tett séta után tovább indulunk a vidék belsejébe, Tam Coc-ba, a szárazföldi Halong öböl grottó vidékére. A vidék hegyei közt rejtőzködő különleges pagoda a Bich Dong lesz. Két hatalmas sziklacsúcs közé szorítva, a folyó szintjén épült a pagoda fő létesítménye. Innen jó pár gyönyörűen megfaragott lépcsősor vezet a pagoda második szintjére, ami egy sziklaperemre épített szentély, a Trung pagoda. Mögötte nyílik a szikla tetejéig felkúszó megszentelt barlang. Végighaladva rajta, kilépünk a szikla csúcsára épült pagoda komplexum, a Thuong területére. Itt található a szárazföldi Halong legszebb kilátása a grottó vidék cukorsüveg alakú szikláival és hegyeivel sűrűn teliszórt folyó völgyére és rizsföldjeire.

Az ősi templomban tett séta és lépcső mászás után Tam Coc teleülésre megyünk, mert már éppen ideje lesz egy jó kis ebédnek. Minden programunkban, ha leírjuk, ha nem van egy kis Vietnámi konyha is. Most sem megyünk a szokásos turista abrakoltató létesítmények egyikébe sem. Kényelmesen megebédelünk Tam Coc egyik híres, a helyi konyhát bemutató étteremben. Olyan hely ez, ahol Tam Coc megismerésére érkező "bennszülöttek" is szívesen esznek, mert igazi, helyi és remek minőségű az étel. Semmi különös, csak igazi Vietnámi ételek megvarázsolva a francia konyha rafinált kiegészítéseivel.

Délutáni programunk a Trang An Nemzeti Park területének csodálatos hegyei, folyói és barlangjai. Mindez, természetesen, csónakon. Ez a terület az UNESCO világörökség része. Ráadásul nagyon különleges. Ötvözi a természeti szépségeket a kulturális örökséggel. 

Sajnos, nem egy fél napos kirándulás az, ahol ezt a Vietnám laoszi határa mentén több száz kilométer hosszan húzódó grottó vidéket részletesebben be tudnánk mutatni. De kirándulásunk ennek egyik legszebb részére vezet.

Ebéd után csónakba szállunk és több órás evezős csónakkirándulást teszünk Trang An természeti és kulturális csodái közt a Ngo Dong folyó által elárasztott vidéken. A mai kirándulás talán legérdekesebb szakasza a folyami-barlangvidék. 

A folyó utat tört magának a karsztvidék hegyei közt és remek barlangokon, szurdokokon folyik keresztül és teljesen elárasztotta a sziklák közötti vidéket is. Több száz négyzetkilométernyi kristálytiszta vízfelület, sok évszázados, csak vízen keresztül elérhető templomok és a sziklák talpához simuló tenyérnyi rizs parcellák is színesítik a két órás csónakutat. Ez az a terület, ahová a királyi udvar költözött a támadó mongol hadak elől, és ahol megállították és elpusztították a támadókat. A harcot vezető tábornok emléktemplomát is meglátogatjuk. Az itteni pihenő pont alkalmas lesz arra, hogy idegenvezetőnk meséljen néhány, Vietnám történelméhez fűződő érdekes történetet is. a   XIII. században A nap végén, a kikötőből indulunk vissza Hanoiba. 

 

14.nap: Két napos hajókirándulás a Halong öbölben (Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora – szállás: hajó)

Ezen a reggelen megkezdjük 3,5 órás utunkat a Halong öböl felé. Az út a Vörös folyó deltájának gazdag mezőgazdasági tájain, ültetvényein keresztül vezet. Története is eléggé „sűrű”. Az első feltárt történelmi emlékek 34.000 éves emberi jelenlétről tanúskodnak. két kőkorszaki kultúra is virágzott itt évezredeken keresztül.  A síkság és a folyó torkolatvidéke az ázsiai mezőgazdasági kultúra egyik leghíresebb bölcsője a Mekong medence tájai mellett.

Ez a vidék az UNESCO világörökség része. Déltájban megérkezünk a Halong öböl egyik új látványossága, Tuan Chau üdülősziget kikötőjébe és hajóra szállunk.  

Miután tovahajózunk az öbölben, felszolgálják ebédünket. Délután a hajó megáll egy kis szigetnél és barangolás következik a Halong öböl egyik legszebb cseppkőbarlangjában, a Meglepetés (Surprise) barlang cseppkő csodái közt. Egy kis fürdőzés következik a Titov sziget homokstrandján. A délutáni programról visszatérve már nincs más dolgunk, csak élvezni a szigetvilág látványát a napozó fedélzetről. 

A nap vége felé a hajónk horgonyt vet éjszakára a szigetek közti egyik csendes öbölben. Vacsora előtt a sétáló fedélzeten részt lehet venni egy rövid főző tanfolyaman, „Edd meg, amit főztél!” befejezéssel. Ezután szolgálják fel a vacsorát a hajó éttermében.

Vacsora után a napozó fedélzet bárja vár mindenkit remek koktélokkal és egyéb kortyolni valókkal. Az éjszaka sötétje és a holdvilág, a körülöttünk lebegő többi hajó fényei igencsak romantikus körítést biztosít az esti pihenéshez. Az éjszakát a Halong - öbölben, a hajón töltjük.

 

15.  nap: Halong Öböl hajókirándulás – Hanoi – elutazás Budapestre (Étkezés: reggeli, ebéd)

Kevés szebb dolog van a világon, mit a napfelkelte a Halong öbölben. Javasoljuk a kicsit korai felkelést, a reggeli szellő frissességét és egy kis mozgást a napozó fedélzeten. Nincs más reggeli feladat, csak élvezni, ahogy a felkelő nap beteríti Halongot. Kora reggel felszolgálják a reggelit, míg a hajó a csodálatos sziklaalakzatok között elér a reggeli tengeri kajakos program helyére. A program után a hajó visszaindul és lassan halad a kikötő felé a Halong öböl szigetvilágán keresztül. Közben felszolgálják az ebédet. Partra szállunk, majd visszautazunk Hanoiba.

Következő állomásunk az   1034-ben, a Ly dinasztia által alapított Den Do templomegyüttes. Ez a méltán híres, a fővárost Hanoiba áthelyező Ly dinasztia családi emléktemplom együttese, a dinasztia 8 királyának templomaival, hatalmas park és mesterséges tó együttessel. Nem csak a királyoknak és a királyi ház egyéb tagjainak állítottak itt emléket, de külön szentélyeket kaptak a katonai és polgári mandarin rendek híres tagjai is. Ma ez a hely az ország több ezer egységének szimbóluma is.   

Ez az este az utolsó alkalom Hanoiban egy kis éjszakai felderítésre. Vacsora után jó program az óváros, Hanoi éjszakai életének központja, rengeteg vásárlási lehetőséggel és látnivalóval. Amit azonban igazán javaslunk, mert nagyon különleges, az a Bia Hoi Corner környéke. A bia hoi csapolt sört jelent, és ezzel minden fontosat el is mondtunk a javaslatról. A kornyék kis utcáinak pár száz kis étterme, bárja a fiatalok és az élet igazi értelmét ismerő idősebb őslakosok kedvenc esti találkahelye. Itt igazán nem lehet magányosnak lenni. 5 perc és máris egy jó hangulatú Szomjas Társaság Tagjává válhatunk. Késő este innen indulunk a repülőtérre, az éjfélkor induló járathoz. 

 

16.nap: Visszaérkezés Budapestre

Gépünk kora reggel vagy késő délelőtt érkezik Budapestre. Ha visszaérkezésünk napján még mindig lesznek érvényben covidos teszt előírások Magyarországon, akkor azoknak az utasainknak, akik előre jelezték ezt az igényt, érkezési PCR teszt regisztrációt is biztosítunk a repülőtéri teszteléshez.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Az ár tartalmazza:

- éjszakai szállások kétágyas elhelyezéssel, reggelivel. Az ár a szolgáltatásokat és a helyi adókat is tartalmazza. (egyágyas elhelyezés kérhető)

- a programterv szerinti ellátás

- privát, légkondicionált buszos szállítás a körút során

- belső repülőjegyek (max 20kg feladott poggyász és max. 7 kg kézipoggyász utasonként.)

- minden tevékenység és belépő díj a programterv szerint

- idegenvezető magyar nyelven a körút során

- a programterv szerinti étkezések (legalább félpanzió, naponta megjelölve, italfogyasztás nélkül)

- ásványvíz a buszos utazások során.

Az ár nem tartalmazza:

- nemzetközi repülőjegyek és repülőtéri illetékek. Külön kezelt megrendelés. „Saját repjegy is felhasználható.

- magyar idegenvezető esetleges repülőjegy költsége (csak abban az esetben, ha már nem tartózkodik a helyszínen és Budapestről/Bécsből viszi a csoportot). Ez a Ft-ban számolt költség a teljes csoport között kerül szétosztásra.

- Személyes költségek

- Étel és italfogyasztás a programtervben megadottakon felül

- Egyénileg megvásárolható kiegészítő programok és szolgáltatások

- Kötelező költség a helyi személyzetnek (8 USD/nap/fő).

- Szállodai kötelező vacsorák és kiegészítő költségek a fesztivál szezonokban és a csúcsszezonban (a végleges árajánlat tartalmazza)

- További, az útitervben nem részletezett szolgáltatásokon felül kért egyedi szolgáltatások

- BBP és útlemondási és esetleges COVID biztosítás

 

Szállás
BA BE - Homestay in Pac Ngoi village 
CAO BANG - Sunny Hotel 
DONG VAN - Hoa Cuong Hotel 
HA GIANG - Truong Xuan Hotel

SAPA - Highland Sapa Resort
HANOI - Flower Garden Hotel 
Halong öböl - Athena Eoyal Cruise 

Időpontok hamarosan!

Hasonló ajánlatok