A program tervezett útvonala:
1. nap: Szeged – Budapest – Udine – Montecatini (950 km)
Elutazás a kora reggeli órákban Szegedről Budapestre. Utazás Szlovénián át (Tornyiszentmiklós határátkelő) Olaszországba, útközben pihenőkkel, étkezési lehetőséggel. Az esti órákban érkezünk Montecatinibe, ahol 2 éjszakán át szálláshelyünk lesz.
2. nap: Firenze: a reneszánsz kor ”Athénja”, Montecatini Alto és a Chianti borvidék borvacsorával (110 km)
Megreggelizünk, és a Mediciek városába, Firenzébe indulunk. A nagyvárosi forgalmat még időben elkerülve vonatra pattanunk, hogy Firenze szívébe „megállás nélkül” érkezzünk (villamosjegyek!) Helyi idegenvezetőnk kíséretében ismerkedhetünk a középkori város építészeti remekeivel, mint a Palazzo Vecchio, a Dóm monumentális épülete, vagy a Keresztelő kápolna. Sétálunk Firenze rejtett utcáin, felidézve a Medici család fénykorát, Dante művészetét, az Arno folyó partján, a Ponte Vecchio-hoz érkezünk. Mindeközben Toscana étel- ital különlegességeiről is hallhatunk, vagy például láthatjuk miként készül, a híres porchettás szendvics "Kötelező" betekinteni a vásárcsarnokba, sétálni a gyümölcsök, pecorino sajtok, olivák, sonkák és húskészítmények, fűszerek illata és látványa között, mely magával ragadó hangulata emlékezetes marad. Ebédidőben el látogathatnak a San Lorenzo tér környékére, ahol a piac épületében és a tér kedvelt bárjaiban tartalmas, tipikus olasz ételeket kóstolhatunk, mindenki egyéni ízlése szerint (helyszínen fizetendő). „Kötelező” betekinteni a San Lorenzo vásárcsarnokba, sétálni a gyümölcsök, pecorino sajtok, olivák, sonkák és húskészítmények, fűszerek illata és látványa között, mely magával ragadó hangulata emlékezetes marad! Fakultatív ajánlatunk: Firenze gasztro-történelméhez hozzátartozik a fagylalt is. Tartson velünk egy kóstolóval egybekötött, igazi olasz gelatteriába, ahol elmerülhetünk az ízek kavalkádjába és közben érdekességeket, különlegességeket tudhatunk meg a fagylaltokról! Szabadidőnkben elvegyülünk a helyiek között… foglaljon helyet a hangulatos olasz bárok egyikében és egy csésze kávé mellett élvezzük a hangulatát a városnak. Elhagyjuk Firenzét és Montecatinibe érkezünk ahol, fogaskerekűvel Montecatini Alto hegytetőre épült óvárosába emelkedünk, ahonnan gyönyörű panorámában lehet részünk, sétálunk hangulatos utcáin. Fakultatív borvacsorát ajánlunk: ínycsiklandó toszkán fogásokkal és a hozzájuk illő helyi borokkal (aki nem vesz részt ezen borvacsorán, szabadidejét egyénileg töltheti Montecatiniben). Estére visszatérünk szálláshelyünkre.
3. nap: Pisa – Lajatico – Volterra – San Gimignano (210 km)
Reggeli után a tengerpart felé folytatjuk utunkat, Pisába látogatunk. Helyi piacára igyekszünk (nyitva tartás függvényében), hogy a friss gyümölcsökből és finomságokból töltsük fel készleteinket, majd helyi idegenvezetőnkkel Pisa csodálatos építészeti remekműveivel ismerkedünk a „Csodák terén”. Láthatjuk a Keresztelő Kápolnát és a különleges pisai ferde tornyot. Szabadidejében elsétálhat az Arno folyó partjára, ahonnan páratlan panorámában lehet része a folyó városban tett kanyarulatában. Sétánk során útközben vessünk egy pillantást a Botanikus Egyetem épületére és a mögötte elterülő parkra…elhagyjuk az ikonikus várost. Hallgatjuk a híres olasz tenor, Andrea Bocelli dallamait, miközben áthaladunk a dombtetőre épült szülőfaluján Lajatico-n (itt található az általa alapított Teatro del Silenzio, a „Néma Színház”). Következő állomásunk az etruszk alapítású, középkori hangulatú városka, Volterra. A dombra épült városból páratlan kilátás nyílik a toszkán vidék olajfa ligeteire, szőlőültetvényeire. Megtekintjük római színházát, (Olaszország egyik legjobb állapotában megmaradt római kori színháza!), sétálunk a fallal körülvett középkori utcáin hangulatos terein és élvezhetjük a kávézók és bárok tipikus olasz hangulatát. Vacsorára San Gimignano környéki szállásunkra érkezünk.
4. nap: San Gimignano – Monteriggioni – Siena borkóstolós vacsorával – Chianciano Terme (130 km)
A mai napon a középkori hangulatú, tornyairól híres városkában, San Gimignanoban kezdjük felfedező utunkat. Elsőként főutcáján sétálva a gasztronómiai különlegességek üzleteitbe térünk be ahol a finomabbnál-finomabb olasz szalámik és sajtok mellett olívabogyók mentén mindenki talál a „fogára valót”. Ízekkel a szánkban sétára indulunk. A középkorban 72 torony védte a városkát, ebből 13 ma is látható. Sétánk során mintha a középkorba csöppennénk vissza. Monteriggioni pici, mesebeli városkában tartunk pihenőt, ahol a tornyokkal tarkított kőfal mögé sétálva megbúvó házak és utcácskák varázslatos hangulatba kerítik az idelátogatót. Mi sem esik jobban, mint egy krémes fagylalt egy árnyékos asztalnál…engedünk a csábításnak! Délután tovább utazunk, és megismerkedünk a középkori hangulatát ma is őrző Sienával. Az egykor Firenzével rivalizáló város építészetében olyan remekművek születtek, mint a XIII.sz.-i katedrális, a városháza, a keresztelő-kápolna. A középkori városépítészet egyik legnagyobb remeke Siena főtere. E fantasztikus város után fakultatív programra invitáljuk egy Siena közeli autentikus környezetbe, ahol borkóstolóval egybekötött vacsorán veszünk részt. A borok készítésének rejtelmeiben kapunk bepillantást, mely évszazados múltra tekint vissza sienai dombvidéken, majd a vezetést követően, helyi friss, kiváló alapanyagokból készült, jellegzetes, toszkán vacsorán veszünk részt, elegáns környezetben. (a részvételt javasoljuk, mert további vacsora lehetőség nem áll rendelkezésre ezen az estén). A mai szállásunk Chianciano Termében lesz.
5. nap: Montepulciano, Pienza, Perugia, Bologna (370 km)
Reggelinket elfogyasztva Montepulciano felfedezésére indulunk. A dombtetőn található főtérre érkezünk, ahonnan sétára indulunk. Kihagyhatatlan a hangulatos kisváros szűk utcáival, kávézóival. Pienza városába utazunk tovább. Elbűvölő reneszánsz városközpontját a Pienzából származó II. Pius pápa építtette. Sétálunk a bájos piactéren, közben láthatjuk a gótikus Dómot, megcsodálhatjuk a gyönyörű Palazzo Piccolominit. Felfedezzük a hangulatos városka titkait és megkóstoljuk a híres helyi sajt különlegességet, a pecorinot! Umbria tartomány székhelye, Perugia felé indulunk. Útközben fotószünetre megállunk a Trasimeno-tó partján és gyönyörködünk a tó szépségében és kis szigeteiben. Perugia, ősi etruszk város főterén láthatjuk dómját a reneszánsz idők legszebb szökőkútjával. A perugiai városháza vetekszik a sienaival. Tovább utazva szállásunk Bologna környékén lesz.
6. nap: Bologna – Treviso – Budapest – Szeged (850 km)
Reggeli után hazafelé indulunk, útközben megállunk a tengerszint alatt 9 méterrel elhelyezkedő Trevisoban, a „miniatűr Velencében”. A régi városatyák a középkorban körbevették a várost kőfallal, amely még ma is erődként védi az óvárost. Alatta azóta is ott hömpölyög a Sile folyó, behálózva Trevisót. A házak itt is cölöpökre épültek, s az itteni palazzók is legalább olyan díszesek, cifrák, mint a velenceiek. Az óvárosban olyan csodák várnak bennünket, mint az a Ferences templom, melynek a falait még XIII. századi freskók díszítik, s állítólag itt temették el a két olasz költőóriás, Dante és Petrarca gyermekeit is. Sétálunk festői árkádos házai között, csatornákkal szabdalt utcáin. A város főterén megpihenünk egy capuccinóra vagy aperol spritz-re, és merüljünk bele az olasz kisvárosi élet szépségeibe. Utunkat Szlovénia-Tornyiszentmiklós útvonalon folytatjuk. Érkezés Budapestre a késő esti órákban, továbbutazás Szegedre.