Gárdonyi László - Harry Potter túra - 2012 07 07

Sziasztok!

Ahogy megígértem, írok egy kis beszámolót a Harry Potter filmstúdió látogatásról:

A transzfer a Victoriától bár nem a Kóbor Grimbusszal, de valóban egy Harry Potteres motívumokkal díszített busszal történt és nem kell rögtön megijedni, ha a metróállomástól az indulási pontig tartó 5 perces séta során észreveszik a buszt, ahogy távozik pontban 8-kor. Egyszerűen megtelt a busz és elindult, de ha van még utas, akkor indítanak mentesítő járatot, ami egy sima távolsági busz, de kényelmesebb a díszített változatnál (ami viszont emeletes). Magára a stúdiólátogatásra névre szóló borítékban adják át a jegyet a visszaútra szóló voucherral együtt.....

Mi hétvégén, a 10 órás túravezetésre mentünk. Ez egyrészt azért volt jó, mert odafelé nem volt dugó, így 1 óra alatt bőven kiértünk Watfordba, másrészt a stúdió 9:30-kor nyitotta meg kapuit és 10-től engedték be az első turnust (a mi jegyünk 10:30-11:00-ra szólt, de ettől függetlenül beengedtek minket korábban). Mivel elsőként jutottunk be, ezért a stúdión belül is szinte elsőként jutottunk el mindenhova, sehol nem volt tömeg, nem kellett tolongani, sorban állni a benti látnivalóknál. A látogatás kb. 3 óráig tart, ami alatt tényleg végig lehet menni az egészen és még jut háromnegyed óra a shopban való válogatásra a busz visszaindulása előtt. Az előcsarnokban (ami a fő ki- és bejárat is egyben) egy kisebb Starbucks kávézó és egy komplett menza található, így a gyerekes családok, akik ebédidőben végeznek kényelmesen meg tudnak ebédelni. Ugyanitt van ruhatár és némi plusz pénzért lehet bérelni digitális audio guide-ot.

A túra két kisfilmmel kezdődik, az egyikben a filmek főszereplőit alakító színészek köszöntik a látogatókat és betessékelik őket az eredeti díszletekkel tarkított kiállításra. Először a nagyterembe kerülünk, itt még egy idegenvezető mesél a teremről, a díszletekről és a stúdióról, de utána önállóan lehet végigmenni a kiállításon. Szinte mindenütt lehetett fotózni, kivéve annál a résznél, ahol fel lehetett ülni a seprűre egy zöld háttér előtt, talárban és szélgéppel, majd lehetett képet csináltatni, ahogy repülünk Londonban vagy Roxfort felett (a képek ára 5-6 font körül mozog darabonként, hűtőmágnes vagy kulcstartó nincs, csak maga a fotó). Itt nagyon komoly előny volt a korai érkezés, mert a táblák tanúsága szerint a sorbanállas egy órát is igénybe vehet.

A két stúdióépület között lehet "vajsört" (2-3 font és kb. 2,5 decis cukros szénsavas üdítő tejszínhabbal a tetején) és nassolni valókat venni, majd lehet fotózkodni néhány kinti díszlettel (3 emeletes Kóbor Grimbusz, Privet Drive, óriás sakkfigurák, stb.).

A második épületben inkább kulisszatitkok, speciális effektek, makettek voltak, de itt lehetett végigmenni az Abszol út egy részletének díszletei között is. A legnagyobb látványosság a Roxfort kastély 3 ember magasságú makettje, amit folyamatosan néhány perces ütemezéssel váltakozó világítással "nappali" és "éjszakai" pompájában is meg lehet csodálni.

Végül a kijáratnál az elmaradhatatlan szuvenír shopban lehet könnyíteni számottevően a pénztárcán. A hagyományos pólók és hűtőmágnesek mellett varázspálcák, csokik, kalapok és plüssállatokra lehet elverni a pénzt.

Alapvetően minden gyerek és felnőtt Harry Potter rajongónak ajánlom (sokan eleve a filmekhez illő kosztümben és festésben érkeztek).

Egyébként nagyon jól éreztük magunkat a Londonban töltött 10 nap alatt, a Stonehenge-i kirándulás is jó volt, bár végig szakadt az eső, az idegenvezető hölgy nagyon kedves volt és jól mesélt.

Üdv: Gárdonyi László

forrás: Gárdonyi László